Het verschil tussen wat directeuren van MKB-bedrijven verdienen ten opzichte van hun medewerkers is een stuk kleiner dan het loongat dat gaapt tussen de werknemers en topman van een AEX-bedrijf.

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Beloningsonderzoek van de NCD, de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren.

Vorig jaar ontstond veel ophef over de voorgenomen salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers met 50 procent tot boven de 3 miljoen euro: “Schandelijk”, “bizar” en “absurd”, zo viel te horen in de Tweede Kamer. Ook over het salaris van Heineken-topman Jean-François van Boxmeer is flink gemopperd, hij zou wel 300 keer zoveel verdienen als de gemiddelde werknemer van de bierbrouwer.

Bij MKB-bedrijven is die loonkloof veel kleiner. De gemiddelde directeur uit het onderzoek verdiende vorig jaar €139.120 aan vast salaris en met bonussen daarbij opgeteld €166.000. Van de directeuren vindt 70 procent de beloning passend, 25 procent vindt de beloning te bescheiden en 5 procent vindt hem te royaal.

De NCD vindt het beeld van grootverdieners in de top van het bedrijfsleven overdreven.

Uit de interne beloningsverhoudingen van de onderzochte bedrijven, blijkt dat de directeur gemiddeld genomen 3,7 keer het salaris van de gemiddelde medewerker verdient. Hoe meer omzet een bedrijf draait en hoe meer werknemers, hoe hoger het gemiddelde salaris van de directeur.

"Het zijn steeds weer extreme uitzonderingen die het beeld kleuren. Ik ben blij dat uit dit onderzoek blijkt dat de gemiddelde directeur geen ‘zakkenvuller’ is", zegt NCD-directeur Gerard van Vliet daarover.

Steeds minder directeuren ontvangen een bonus. In 2014 was dat nog 67 procent, in 2016 55 procent en vorig jaar 37. Volgens Gerard van Vliet is dat een positieve ontwikkeling: "We weten al langer dat bonussen niet werken als motivatie-tool. Ook niet voor de top."

Het onderzoek is gedaan onder de leden van de NCD. Daarvan is 95 procent werkzaam bij niet-beursgenoteerde organisaties.